Verslag 14 okt 2018

Zondag 14 oktober waren de DNRT BMW Compact Cup finaleraces van het seizoen 2018; Plaats van handeling het vertrouwde circuit in de Noord Hollandse duinen, Zandvoort. Het was spannend aan de kop van het klassement met 3 kanshebbers voor de titel; koploper Gijs Bunschoten, gevolgd door Gerard Vleming en Evert Mastenbroek.

Gijs bleek voor een prachtig stukje psychologische oorlogsvoering met z’n naaste belagers te hebben gezorgd. Zijn auto met startnummer 260 was er wel, maar hij zelf was niet gesignaleerd. Bij Gerard en Evert ontstond er verwarring; Zou Gijs dan toch rijden? Bij de rijdersbriefing om 08:00 uur kwam de aap uit de mouw. Niet Gijs, maar Hans Weijs zou deze dag als gastrijder met startnummer 260 rijden om zo belangrijke punten bij de concurrentie weg te nemen. De BMW Compact Cup werd voor de rest van de dag bij de toerklasse ingedeeld. Wel mochten wij als eerste starten, aangezien de kop van de toerklasse gemiddeld 2 seconden per ronde sneller reed. Met 12 Compacts betekende dat een nagenoeg compleet veld. Ralph Jaspers en Wessel Vis konden er jammer genoeg niet bij zijn.

De kwalificatie was spannend en Hans Weijs gaf zijn visitekaartje af door als snelste te trainen, gevolgd door Marnix Putto en Wouter Sonderwal. Evert, op plaats 5, en Gerard op plaats 6, lieten duidelijk niet het achterste van hun tong zien.

Tijdens race 1 waren er zowel gevechten aan de kop als in het achterveld. Hans behield de kop bij de start en stond die niet meer af. Gerard maakte 3 plaatsen goed en finishte als derde. Terwijl Evert niet voorbij Marnix kwam en op plaats 5 bleef steken. Nico Koetsveld viel na 4 ronden uit met een lekke radiateur.

Gerard verschalkte Wouter bij de start van race 2 en volgde in de slipstream van Hans. Hij kon wel volgen maar geen inhaalactie plaatsen. Toch werden er met z’n 2e plaats weer belangrijke punten voor het kampioenschap binnengehaald. Daar achter knokten een tweede groep met Evert, de van de laatste plaats gestarte Nico, Vivienne en Edwin Moerman om de plaatsen 5 tot en met 8. Ook Feico Giesing bevond zich in dit groepje, tot een remplek op zijn voorband hem naar de pit dwong en hij de race moest staken. Edwin Weesie, Rene Verhagen en Rob Gilhuis streden in het achterveld om de spreekwoordelijke rode lantaarn.

Bij de start van race 3 was het weer spectaculair. Alle Compact’s, soms 3 dik rijdend, kwamen ongeschonden door de eerste bochten. Het verloop van race 3 was een kopie van race 2; Hans lag en bleef aan kop, terwijl Gerard geen mogelijkheid zag een aanval op de koppositie te doen. Door een 10 seconden tijdstraf voor tracklimits voor Feico en Wouter klom Evert op naar de 4e plaats aan de finish. De van de 12e en laatste plaats gestarte Feico reed zich via een inhaalrace knap naar de 7e plaats.

In het OCA clubhuis volgde de prijsuitreiking. Na de dagprijzen werd Gerard Vleming kampioen van het seizoen 2018 gekroond. Hij volgde daarmee Remco de Beus op. Een speciale huldiging was er voor Nico Koetsveld en Rob Gilhuis. Zij werden met een fraaie bos bloemen bedankt voor hun 20 jarig deelname aan de races van het DNRT en het rijden in de BMW Compact Cup.